Όταν η ερώτηση “τι άλλα;” σκάει σαν χειροβομβίδα άνευ περόνης.
Το λες και εφιάλτη. Έχεις βγει ραντεβουδάκι, πάει καλά αφού δεν έχεις αντιληφθεί κάποιο σημάδι, χαμογελάτε και οι δύο… και ξαφνικά σου έρχεται αυτή η ερώτηση. Όχι, μην τη ξεστομίσεις.
Ρίξε μια ματιά σε ερωτήσεις – θέματα που θα λειτουργήσουν ως παγοθραυστικά και θα κάνουν και τους δύο να συζητήσετε κάτι πέραν των ασφαλών, χαριτωμένων κλισέ.
- “Πού σπούδασες;” Διττό ερώτημα. Πού γεωγραφικά ή σε ποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα; Και κατόπιν έρχονται οι ερωτήσεις για το επίπεδο της σχολής, τα σχόλια για στριμμένους καθηγητές, τις παρατηρήσεις για φοιτητικά στέκια και οικονομικές διαφορές της επαρχίας από το κλεινόν άστυ, και ίσως και μια νοσταλγία για μια πιο ανέμελη εποχή. Άραγε κρατάς επαφή με τους φίλους των φοιτητικών σου χρόνων;
- “Μαγειρεύεις;” Υπέροχη ερώτηση, γιατί ακόμα κι αν η απάντηση είναι το ξερό “όχι”, η συζήτηση θα γλιστρήσει εύκολα σε αγαπημένα εστιατόρια και σε πιασάρικα διλήμματα όπως “πίτσα ή σουβλάκι”, “κρέπα ή βάφλα”… και θα χαλαρώσετε μέχρι να πεις “πεινάω, πάμε να τσιμπήσουμε κάτι;”
- “Σ’ αρέσει το θερινό σινεμά;” Τώρα που ανοίγει κι ο καιρός… ε, από κει εύκολα θα συζητήσεις για τις κλασικές επανεκδόσεις, για τις ταινίες του χειμώνα που χάσατε, για το προσωπικό σας top-5. Bonus ερώτηση: “Ποια είναι η χειρότερη ταινία που έχεις δει ποτέ;”
- “Ποιο ταξίδι θέλεις να κάνεις οπωσδήποτε στη ζωή σου;” Μια συζήτηση για τα ταξίδια είναι πάντα μια ωφέλιμη συζήτηση. Ειδικά όταν πρόκειται για ταξίδια – στόχους. Η απάντηση μπορεί να είναι από κλασική (Ιαπωνία) μέχρι τελείως απροσδόκητη (Ουγκάντα) και θα σας οδηγήσει και σε άλλες προσωπικές εκμυστηρεύσεις.
- “Σου αρέσει η δουλειά σου;” Η απάντηση ποτέ δεν θα είναι ένα σκέτο ναι/όχι. Θα μιλήσετε για προϊστάμενους, συνάδελφους, θα γκρινιάξετε, θα αναφέρετε χειρότερες περιπτώσεις – παρηγοριά στον άρρωστο, και στο τέλος θα πείτε και τις μελλοντικές σας προσδοκίες. Ακόμα και να μην συμφωνήσετε, θα έχετε πει κάτι ουσιαστικό.
- “Τι θα κάνεις το Σαββατοκύριακο;” Απλή, καθημερινή ερώτηση, αρκούντως αθώα και χαλαρή, αλλά και αφήνει ένα τεράστιο περιθώριο να κανονίσετε κάτι μαζί. Win – win.
Κι όταν πραγματικά δεν έχεις τι να πεις…
- “Δεν είναι φοβερό που μπορούμε να απολαμβάνουμε τη σιωπή χωρίς να χρειάζεται να πούμε τίποτα;” Φοβερό και τρομερό όντως.