Aν τον χειμώνα είσαι από τους τύπους που κάνεις τουλάχιστον ένα μπάνιο την ημέρα είτε το βράδυ πριν ξαπλώσεις για να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς είτε το πρωί μόλις σηκωθείς για να ξυπνήσεις και να ξεκινήσεις την ημέρα σου ενώ πλένεσαι οπωσδήποτε και μια δεύτερη φορά αν πας στο γυμναστήριο ή μετά το σεξ, τότε μάλλον το καλοκαίρι θα μπαίνεις στο ντους ακόμα περισσότερες φορές καθώς με την ζέστη θα ιδρώνεις περισσότερο και ο ιδρώτας δεν είναι φίλος μας. Είναι όμως αυτό που χρειάζεται πραγματικά το σώμα σου; Η απάντηση της επιστήμης θα σε εκπλήξει.
Σύμφωνα με τον Dr. C. Brandon Mitchell, καθηγητή δερματολογίας στο πανεπιστήμιο George Washington, οι άνθρωποι τείνουν να υπερβάλουν με την χρήση του ντους. Σύμφωνα με τον ίδιο «Το να υπερβάλουμε στην χρήση του ντους, οδηγεί στην ξηρασία του δέρματος και καταστρέφει τα φυσικά έλαια του σώματος μας που προστατεύουν το δέρμα μας από διάφορα βακτήρια και μικροοργανισμούς. Το σώμα μας λειτουργεί σαν μια καλοδουλεμένη μηχανή και το να κάνεις καθημερινά ντους δεν βοηθάει καθόλου, από θέμα καθαρά υγιεινής πρέπει να κάνουμε ντους μία με δυο φορές την εβδομάδα».
Δηλαδή με λίγα λόγια ο γιατρός αυτός υποστηρίζει ότι αν το εξετάσουμε καθαρά από θέμα υγιεινής θα πρέπει να πλενόμαστε μια με δυο φορές την εβδομάδα. Εμείς όταν το σκεφτήκαμε μας φάνηκε πως είναι λίγο και δεν θα μπορούσαμε να το υιοθετήσουμε. Ωστόσο έπρεπε να γράψουμε και αυτή την ιατρική άποψη που ίσως σε βρει σύμφωνο.
Σύμφωνα με την Dr. Sanjay Jain, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού θα πρέπει να λάβουμε στα υπόψη μας πολλούς παράγοντες, όπως το περιβάλλον, το πόσο ασκείται κάποιος και γενικά να ξέρουμε το σώμα μας, για να αποφασίσουμε κάθε πότε χρειαζόμαστε να κάνουμε ντους. Επομένως μάλλον το καλοκαίρι είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να πλυθεί συχνότερα αφού αλλάζουν οι περιβαλλοντικές συνθήκες.
Το σίγουρο είναι πως ο καθένας πρέπει να κάνει μπάνιο όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, ενώ επίσης θα πρέπει να συνυπολογίσει ότι ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες καθώς ιδρώνει διαφορετικά, ασκείται διαφορετικά κλπ με αποτέλεσμα ο καθένας να έχει άλλες ανάγκες: κάποιος που κάνει μια χειρωνακτική εργασία δεν μπορεί να πλένεται το ίδιο αραιά με κάποιον που κάνει μια δουλειά γραφείου. Το μόνο που πρέπει να έχεις πάντοτε στην άκρη του μυαλού σου είναι πως οι γυναίκες προτιμούν τους άνδρες που μυρίζουν καθαριότητα και φρεσκάδα.